Lijtweg online

Geschiedenis

Het verhaal over het ontstaan van de flat wordt nog geschreven. Kom later nog eens kijken.

Etymologie

oude kaart met centraal De Lyt weg De Lijdweg of Leydweg is één van de namen waarmee vroeger de binnenweg werd aangeduid die van de Herenweg naar de Leiderweg liep. Andere namen voor deze weg zijn: Achterweg (of Agterwech), Benedenweg, Binnenweg, Lageweg, later ook Lage Voort(weg). Dit is later de Wijttenbachweg en Terweeweg geworden.

Deze naam is in veel plaatsen te vinden, en komt van het woord lijden in de eerdere betekenis gaan (vergelijk overlijden en verleden tijd), en betekent dus waarschijnlijk zoveel als begaanbare weg. Lijdwegen waren openbare wegen bestemd voor plaatselijk verkeer, die met paard en wagen bereden konden worden.

De huidige Lijtweg is later aangelegd, en moest min of meer de plaats innemen van een deel van deze vroegere Lijdweg.

Verenigingen A1–A5

Geschiedenis van de ‘gemeenschap’ (gebouwencomplex met de grond welke daartoe behoort aan de Lijtweg en de Aert van Neslaan, kadastraal C 6507) in het kort door mevrouw S. Mostard.

1962: AZL (voorheen AMF) heeft het complex gebouwd.

1979: AZL heeft het complex gesplitst.

1983: AZL heeft het complex ontsplitst en opnieuw gesplitst in een hoofdsplitsing, waarbij de appartementsrechten A1 t/m A5 zijn ontstaan, en deze appartementsrechten op hun beurt weer ondergesplitst. Hierbij werd het model-reglement van splitsing van 1979 gebruikt.

1992: Invoering Nieuw Burgerlijk Wetboek met nieuwe terminologie aangaande de splitsing in appartementsrechten.

1992: Grouwels/Daelmans heeft het gebouw Lijtweg in juridische zin gekocht van AZL.

1995: Grouwels/Daelmans heeft de gebouwen Aert van Neslaan in economische zin gekocht van AZL (AZL is juridisch eigenaar gebleven).

1995: De reglementen van splitsing van de appartementsrechten A2 t/m A5 zijn gewijzigd; het reglement van splitsing van het appartementsrecht A1 kon niet gewijzigd worden, omdat destijds door de Vereniging van Eigenaren niet unaniem voor wijziging werd gestemd en geen medewerking werd verkregen door alle (hypotheek)banken. Derhalve kon ook de hoofdsplitsing destijds niet gewijzigd worden. Door de wijziging van genoemde reglementen van splitsing werden deze reglementen tevens aangepast aan de nieuwe terminologie.

1998: Appartementsrecht A162 werd ondergesplitst in de appartementsrechten A387 en A388.

Het AMF is nog steeds eigenaar van twee stukken grond; het betreft een deel van het parkeerterrein en het deel dat aansluiting geeft tussen de weg langs het winkelcentrum en de achterkant van het gebouw Lijtweg.