Lijtweg online

Toestemming harde vloer­bedekking

  1. Vloerbedekkingen die bij het belopen ervan met hard schoeisel hinder kunnen veroorzaken, mogen alleen in overleg met de Vereniging van Eigenaars worden toegepast. Vloerbedekkingen die de contactgeluids­isolatie met 10 dB of meer verbeteren, zijn toegestaan. Om aan te tonen dat aan genoemde eis is voldaan, kan worden gevraagd naar een akoestisch onderzoek waarbij contactgeluids­isolatiemetingen zijn uitgevoerd aan een betonvloer en aan dezelfde vloer met de betreffende vloer­bedekking. Het onderzoek moet zijn verricht volgens de Nederlandse norm NEN-EN-ISO 140-8. Daaruit moet blijken dat de verbetering van de contactgeluids­isolatie een waarde bereik met de eengetals­aanduiding van ΔLlin = 10 dB of hoger volgens NEN-EN-ISO 717-2 en de toelichting daarop NPR 5079:1999.
  2. De vloer­bedekking dient zo te worden gelegd dat er geen direct contact bestaat tussen de harde vloer­bedekking (plavuizen, tegels, houten vloerdelen, (lamel)parket, laminaat, kurk, marmoleum, linoleum, vinyl, grind etc.) en de omringende binnen- en buitenmuren.
  3. U mag geen overlast veroorzaken aan andere bewoners in het complex. Mochten er toch klachten ontstaan inzake geluidsoverlast als gevolg van loopgeluiden, dan kan de algemene ledenvergadering danwel het bestuur besluiten over te gaan tot uitvoering van een onafhankelijke geluidsmeting door een erkende instantie. De kosten van deze geluidsmeting worden gedragen door de in het ongelijk gestelde partij i.c. de betrokken eigenaar/bewoner die de klacht aanhangig heeft gemaakt of de eigenaar/bewoner die de klacht heeft veroorzaakt.
  4. Indien bij deze geluidsmeting blijkt dat de vloer­bedekking niet aan de vereiste verbetering van de contactgeluids­isolatie voldoet, dan bent u verplicht dusdanige maatregelen te treffen dat binnen één maand na constatering alsnog aan de gestelde eis van minimaal 10 dB contact­geluids­reductie wordt voldaan, danwel de vloer­bedekking voor uw rekening en risico te vervangen.
  5. U dient ervoor te zorgen dat de gemeen­schappelijke zaken (leidingen etc.) te allen tijde goed bereikbaar zijn.
  6. Mocht bij het aanbrengen respectievelijk verwijderen van de vloer­bedekking schade ontstaan aan het eigen appartement, appartementen van anderen of gemeen­schap­pelijke ruimten van het complex, dan bent u volledig verantwoordelijk voor deze schade en de eventuele gevolgschade.
  7. Bij verkoop of verhuur van het appartement dient de nieuwe eigenaar/bewoner de bovenstaande voorwaarden te accepteren of dient u de harde vloer­bedekking te verwijderen.
  8. Wij attenderen u erop dat in de praktijk de resultaten vaak enigszins afwijken van die welke in het laboratorium onder ideale omstandigheden zijn getest. Ook worden door leveranciers vaak andere geluidsnormen aangehouden, die aanzienlijk afwijken van de Nederlandse normen en tot totaal andere resultaten leiden.

    Omdat u als eigenaar/bewoner aansprakelijk bent, is het aan te bevelen bij het verstrekken van een opdracht aan een leverancier uitdrukkelijk vast te leggen, dat deze de volledige verantwoordelijkheid voor de opgegeven gegarandeerde isolatie­waarde draagt. Ook is het van belang erop te letten dat de leverancier is aangesloten bij een erkende branche-organisatie.

  9. Voorts wijzen wij u er uitdrukkelijk op dat schade aan de vloer­bedekking ontstaan door bijvoorbeeld uitstromend water van lekkages en/of overstromingen niet wordt gedekt door de verzekering van de Vereniging en derhalve geheel voor uw rekening komt. Het is daarom raadzaam de vloer­bedekking op te nemen in uw inboedel­verzekering.
  10. Tot slot willen wij u erop wijzen dat het voldoen aan de vereiste contactgeluids­isolatie­verbetering niet wil zeggen dat in het geheel geen geluidsoverlast kan ontstaan. Houdt rekening met uw medebewoners. Met name het belopen van de vloeren met hard schoeisel kan geluidsoverlast veroorzaken. Het gebruik van zacht schoeisel is daarom aan te bevelen.