Lijtweg online

Wietvervolg 13 februari 2019

In het Leidsch Dagblad van 9 februari stond een artikel over de hennepkwekerij die ruim twee jaar geleden bij ons op nummer 208 gehouden werd. Dit heeft destijds zeker voor overlast gezorgd. Eindelijk lijkt de verantwoordelijke hierop vervolgd te worden.

Wietbladeren van 208 op de stoep
Het spoor van geruimde planten
Verdachte inkijk door de ramen van 208
Nummer 208 toen van buitenaf gezien
Electriciteitbeheer voorbij de voordeur van 703
Inkijk bij 703 een halfjaar daarvoor

Cel geëist voor wietplantage in huis Lijtweg Oegstgeest

Persbureau Cerberus, Oegstgeest

Bij de politie gaf de 30-jarige Jeffrey F. (30) nog toe dat hij zelf de de wietplantage had opgezet die op 14 november 2016 in Oegstgeest werd opgerold. Maar bij de Haagse rechtbank trok hij die bekentenis weer in.

Het openbaar ministerie (OM) eiste niettemin anderhalf jaar cel, waarvan twee maanden voorwaardelijk, tegen de verdachte uit Maarssen. In die eis werden ook wietplantages in woningen in Gouda en Papendrecht meegenomen. Een vierde woning in Utrecht zou hij hebben gebruikt om de wiet in te drogen.

De politie viel op 14 november de plantage met 100 wietplanten aan de Lijtweg in Oegstgeest binnen. F. was daar midden in de nacht aanwezig, sterk naar zweet en wiet ruikend. Naast een tas met onder meer kniptangen, thermometers en luchtverfrissers, vond de politie daar nog een sleutelbos met een alarmzender die naar een woning in Utrecht leidde. Daar trof de politie vervolgens een wietdrogerij aan met 39 kilo natte henneptoppen. In Papendrecht vond de politie 600 planten. Ook in Gouda zou een paar maanden hennep zijn geteeld.

Hoewel de man bij de politie toegaf dat hij de wietplantage in Oegstgeest had opgezet en daar stroom aftapte, verklaarde hij tijdens de zitting toch niks met de wiet te maken te hebben. Bij de politie heb ik het boetekleed aangetrokken om er snel vanaf te zijn.

’Mooie jongen’

F. was volgens zijn advocaat alleen maar de ’mooie jongen die naar voren werd geschoven’ om de panden te huren. Zijn vrienden, wiens namen de verdachte niet wil noemen, zouden op feestjes goed geld hebben uitgegeven.

Omdat F. dat destijds ook wel wilde, is hij de panden in Utrecht, Oegstgeest, Papendrecht en Gouda voor hen gaan regelen. Maar ik heb er helaas geen enkele cent mee verdiend, aldus de verdachte.

Als u er niks mee heeft verdiend, bent u vier jaar lang dan een filantropische instelling geweest? Zo naïef bent u toch niet?, vroeg de rechter. Voor de officier van justitie is het duidelijk: de verklaring is een ’fantasieverhaal’.

Volgens de aanklager zou F. bovendien valse identiteiten gebruiken om opsporing door de politie te voorkomen, en zich schuldig maken aan professionele hennepteelt. Dat is zeer gevaarlijk voor de buurt en geeft overlast, zei zij. Naast een celstraf eist de aanklaagster een schadevergoeding van 15.500 euro voor vernieling van twee woningen voor de kwekerijen en de afgetapte stroom.

Maar hoe kan mijn cliënt 40 uur per week werken bij een groot bouwbedrijf en tegelijkertijd al die kwekerijen onderhouden?, vroeg de advocaat zich af. Zijn maandloon staat gelijk aan een halve kilo hennep.

De raadsman wil dat zijn cliënt voor het kweken van de wiet wordt vrijgesproken. Hij is alleen maar gebruikt als pion om zijn betrouwbare voorkomen, zei de advocaat.

De uitspraak is op 21 februari.